Falken
Üzlet és szervíz
6791 Szeged,
Dorozsmai út 74.
kovacsgumicentrum@gmail.com
Telefon: (62) 543-035
Nyítvatartás: H-P: 8-17-ig
Sz: 8-12-ig
Címszavakban
nyári gumi, téli gumi, nyárigumi, téligumi, olajcsere, futómű állítás, futóműállítás, Szeged, gyorsszerviz, gyorsszervíz, szezonális tárolás, felni javítás, alufelni javítás, fékjavítás, fékbetét csere, fék, lengéscsillapító mérés, lengéscsillapítók, rugók cseréje, olajszerviz, gyors szerviz, gyors szervíz
Jó tudni >> Párban cseréljük!?

A szakmai berkekben az új mintázatok taglalásánál több helyszínen is öszzecsaptak az érvek a gépjárműveken előírásszerűen párban használandó ill. cserélendő abroncsokkal kapcsolatban. Nemcsak a szakmaiság diktálja ezt, de a tapasztalatok is azt mutatják, hogy egyenesfutási, rendellenes kopási problémák merülhetnek fel abban az esetben, ha egy tengelyen különböző
márkájú-mintázatú abroncsok futnak. Önöknek viszont mindenképpen szükséges tudni, hogy ezt az ide vonatkozó KÖHÉM rendelet így ezt nem írja elő!

 

Természetesen a nagy gumigyártók továbbra is a tengelyenként azonos abroncsok használatát javasolja ügyfeleinek és partnereinek.
Még az egymástól nem sokban eltérő abroncsok esetén is, mint a ContiPremiumContact2 és PremiumContact2E.


A mai napig is érvényes KÖHÉM rendelet kerekekre vonatkozó paragrafusát - kiemelve benne az érintett részeket – a következő oldalon olvashatják.

 

6/1990. (IV. 12.) KÖHÉM RENDELET A KÖZÚTI JÁRMŰVEK FORGALOMBA HELYEZÉSÉNEK ÉS FORGALOMBAN TARTÁSÁNAK MŰSZAKI FELTÉTELEIRŐL
Kerekekre vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek
36. § (1) A gépjárműnek, a mezőgazdasági vontatónak és a lassú járműnek, valamint ezek pótkocsijának a kerekeit fúvott gumiabroncsokkal - vagy azzal a jármű menettulajdonsága szempontjából legalább egyenér-tékű berendezéssel - kell felszerelni. Mezőgazdasági vontató, lassú jármű és ezek pótkocsija vonatkozásában e rendelkezéstől a közlekedési hatóság eltérést engedélyezhet.
(2) A járműre felszerelt gumiabroncs méretének, terhelhetőségének és sebességhatárának meg kell fe-lelnie a jármű vonatkozó adatainak. Téli mintázatú gumiabroncsot szabad felszerelni a járműre abban az esetben is, ha annak sebességhatára alacsonyabb a jármű legnagyobb sebességénél. Ebben az esetben, a jár-mű vezetőfülkéjében a gumiabroncs megengedett sebességére utaló feliratot kell elhelyezni.
(3) Az M1 és az N1 kategóriájú járművek kivételével a gépkocsin, a személygépkocsi és a motorkerékpár pótkocsija kivételével a pótkocsin, továbbá a mezőgazdasági vontatón és a lassú járművön minden kerék kö-zelében (pl. a sárvédőn) fel kell tüntetni az adott kerék gumiabroncsára előírt nyomást (nyomáshatárokat). A gumiabroncsokban az előírt nyomást kell tartani.
(4) Az (1) bekezdésben említett járműveken csak olyan gumiabroncsot szabad használni, amelyen a futófe-lület mintázatának magassága a teljes felületen eléri:
a) az M1, N1, O1 és O2 kategóriájú járműveken a gumiabroncs átmérőjétől függetlenül az 1,6 mm-t; továbbá
b) az egyéb járműveken
ba) a 0,75 métert meg nem haladó átmérőjű gumiabroncsok esetében az 1,6 mm-t,
bb) a 0,75 méternél nagyobb átmérőjű gumiabroncs esetében a 3 mm-t.
Nem szabad olyan gumiabroncsot használni, amelyen a bordázat közötti hornyokat utólagos beavatkozással mélyítették, kivéve, ha a gumiabroncsgyártó az utánvágást engedélyezi, ezt a gumiabroncson feltüntette, és az utánvágást a vonatkozó előírások megtartásával végezték. Nem szabad szögbetétes gumiabroncsot hasz-nálni.
(5) Gépjárművön, mezőgazdasági vontatón, lassú járművön és pótkocsin, az azonos tengelyen lévő ke-rekekre csak olyan gumiabroncsok szerelhetők, amelyeknek mérete, szerkezete, teherbírása, mintáza-ti jellege (nyári, téli, illetőleg országúti, terep) azonos.
(6) A személygépkocsin a gumiabroncsoknak valamennyi tengelyen azonos szerkezetűeknek (egysége-sen vagy diagonál, vagy radiál) kell lenniük. Textilöves és acélöves radiál abroncsok vegyes használata esetén - függetlenül attól, hogy a jármű melyik tengelye a hajtott - az első tengely kerekeire kell szerelni a textilöves radiál abroncsokat.
(7) A személygépkocsi kivételével a többi gépjármű, a mezőgazdasági vontató, a lassú jármű és a pótkocsi kerekeire tengelyként eltérő szerkezetű gumiabroncsok is szerelhetők. Ebben az esetben - függetlenül attól, hogy a jármű melyik tengelye hajtott - a radiál gumiabroncsokat kell a hátsó tengelyre (tengelyekre) szerel-ni.
(8) A fém kapaszkodókörmökkel, illetőleg vezetőélekkel ellátott kerekű mezőgazdasági vontató és lassú jármű e berendezéseinek olyanoknak kell lenniük, hogy ezeket le lehessen szerelni, vagy olyan védőab-ronccsal lehessen ellátni, amely meggátolja, hogy a kapaszkodókörmök, illetőleg vezetőélek az útburkolat-hoz érhessenek.