blog post

Ez a biztonságos téli vezetés három fő eleme. A tél kihívást jelent az autósok számára. Vezessen az útviszonyoknak és a néha kiszámíthatatlan időjárásnak megfelelően. A téli vezetés a szokásosnál jobban igénybe veszi a gépkocsit és a vezetési készségeit. Ezért ügyeljen rá, hogy jól fel legyen készülve a téli viszonyokra.

\"kep\"

Vegye fontolóra téli abroncsok használatát

A téli abroncsok fokozzák a menetbiztonságot azáltal, hogy jobb tapadást, fékezést és irányíthatóságot biztosítanak fagyban, hóban, latyakban és különösen jeges úton. A négy téli gumi jobb irányíthatóságot és stabilitást biztosít.

Legyen tudatában saját és mások korlátainak

Folyamatosan összpontosítson a környezetére. Igazítsa a menetsebességét a fennálló körülményekhez és tartson biztonságos követési távolságot az Ön előtt haladó jármű mögött. Kerülje az olyan helyzeteket, amikor előre látható, hogy csúszós úton hirtelen fékezni kell.

Fékezés

Alapvetően fontos, hogy számítson a fékezésre és tartsa meg a szükséges féktávolságot. Kerülje a hirtelen fékezést és a nagy sebességet. Ne tegyen hirtelen mozdulatokat és kerülje a túl erős gyorsítást (a gyorsítás fokozatos és ne erőteljes legyen). Próbáljon meg fokozatosan fékezni, nehogy blokkolódjanak a kerekek. Ha a kerekek blokkolnak, a jármű megcsúszik és irányíthatatlanná válik. Ha ez történik, a fékpedál felengedésével engedje, hogy az abroncsok újra tapadjanak, majd felváltva lassítson a motorfékkel és a fékpedál lenyomásával. A hegymeneti megcsúszás veszélyének csökkentése érdekében váltson magasabb fokozatba, mint száraz időben tenné.

\"kape\"

Elindulás

Havon történő elinduláskor a megcsúszás elkerülése érdekében alapvetően fontos a fokozatos gyorsítás. Ha a kerekek megcsúsznak, váltson magasabb fokozatba csökkentve a kerekekre ható erőt. Így egyenletesen el tud indulni.

Kanyarok

Kanyarodás előtt lassítson le egyenes vonalban. Ahhoz, hogy ne csússzon meg és ne veszítse el az uralmát a gépkocsi fölött kanyarodáskor, egyenletesen, folyamatos mozdulattal kormányozzon. Lassan és egyenletesen haladjon.

Az első kerekek fölötti uralom elveszítése

Ha a jármű irányíthatatlanná válik, a gázpedál felengedésével csökkentse a sebességet, és így próbálja meg helyreállítani a tapadást. Szükség esetén nyomja le egy kissé a fékpedált anélkül, hogy blokkolná a kerekeket.

A hátsó kerekek fölötti uralom elveszítése

Ha a hátsó kerekek tapadása megszűnik (de az elsők még tapadnak), az elsőkerékhajtású gépkocsi esetén óvatosan gyorsítson a stabilitás visszanyerése érdekében. Hátsókerékhajtású gépkocsi esetén óvatosan engedje fel a gázpedált, amíg helyre nem áll a hátsó kerekek tapadása. Ezt követően gyorsítson óvatosan a sebesség fenntartásához. Semmi esetre se fékezzen, mert az fokozza a hátsó kerék instabilitását.

 

Mind a négy kerékre kerüljön téli gumi?

Igen, nagyon fontos, hogy mind a négy kerékre kerüljön téli gumi. Ha csak a hajtott kerekekre szereltetünk, akkor az első kerék hajtású autóknál az autó hátulja lesz kiszámíthatatlan, így az könnyen kitörhet. Ha hátsókerék hajtású autóról van szó, akkor pedig a kormányozhatóság csökken jelentős mértékben.